სტოკჰოლმის დიეტა

სტოკჰოლმის დიეტა

თუ ეძებ გზას ჯანსაღი და დაბალანსებული დიეტის მისაღებად, მაშინ სტოკჰოლმის დიეტა თქვენთვისაა. ეს დიეტა ბოლო პერიოდში ძალიან პოპულარული გახდა ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისებების გამო. ამ სტატიაში ჩვენ გეტყვით ყველაფერს, რაც უნდა იცოდეთ, რათა მარტივად დაიწყოთ ეს დიეტა და მიიღოთ საუკეთესო შედეგი. 

ეს დიეტა არა მხოლოდ ჯანსაღი, არამედ გემრიელიცაა. თქვენ აღმოაჩენთ, რომ სტოკჰოლმის დიეტის მიხედვით კვებამ შეიძლება გაგიუმჯობესოთ გუნება-განწყობა, ასევე დაგეხმაროთ თქვენი ჯანმრთელობისა და კეთილდღეობის მიღწევაში. დავიწყოთ!

რა არის სტოკჰოლმის დიეტა?

სტოკჰოლმის დიეტა არის დიეტის სახეობა, რომელიც ვითარდება ჩრდილოეთ ევროპის ქვეყნებში და ეფუძნება ისეთ საკვებს, როგორიცაა ხილი (განსაკუთრებით კენკრა ), მარცვლეული, პარკოსნები, რაფსის ზეთი, ცხიმოვანი თევზი(ორაგული) თხილი და მჭლე ხორცი. ამავდროულად, ეს არის გეგმა, რომელიც ზღუდავს მარილს, შაქარსა და მაღალი შემცველობის გადამუშავებულ საკვებს.

 მისი ჯანსაღი უპირატესობა , უპირველეს ყოვლისა, განპირობებულია იმით, რომ ის ამცირებს ხორცის მოხმარებას და პრიორიტეტს ანიჭებს ბოსტენეულით კვებას. 

 ეს არის ძალიან ჯანსაღი დიეტა, რადგან მისი კვების პროფილი შეიცავს ანტიოქსიდანტების, ვიტამინებისა და ჯანსაღი ცხიმების მაღალ შემცველობას. გარდა ამისა, შეზღუდულია ტკბილეულის, დამუშავებული საკვების მოხმარება. ასევე მას აქვს კიდევ ერთი დადებითი მხარე, მის მიზნებს შორის, ჯანსაღ კვებასთან ერთად, იგულისხმება საკვების ნარჩენებთან ბრძოლა გამოსაყენებელი რეცეპტებით.

სტოკჰოლმის დიეტის სარგებელი

სტოკჰოლმის დიეტა აჩვენებს, რომ ის არის კარგი ალტერნატივა არაგადამდები ქრონიკული დაავადებების შემთხვევების შესამცირებლად .

სტოკჰოლმის დიეტა გთავაზობთ ხარისხიან საკვებ ნივთიერებებს, ანტიოქსიდანტებსა და კომპონენტებს, რომლებიც უზრუნველყოფენ ორგანიზმის ჯანსაღად გაჯერებას, რასაც შეუძლია ჰქონდეს სხეულზე ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. სტოკჰოლმის დიეტას შეუძლია დაგიცვას გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისგან, ასევე ჭარბი წონისგან, სიმსუქნისგან და ინსულინრეზისტენტობისგან; შესაძლებელია კიბოს ზოგიერთი სახეობის პრევენციაც.

ცხადია, სტოკჰოლმის დიეტა ხელს უწყობს ახალი და სეზონური საკვების მიღებას, ისევე როგორც ადგილობრივი წარმოების საკვების მიღებას, რაც შორდება ულტრა დამუშავებულ დანამატებსა და სახლის გარეთ მომზადებულ კერძებს, რომლებიც მდიდარია შაქრით, ტრანსცხიმებითა და კალორიებით. სტოკჰოლმის დიეტას შეუძლია ჯანმრთელობის ოპტიმიზაცია და ასევე ის დაგვეხმარება სხეულის წონის კონტროლში, წონის კლებაში.

როგორ დავიცვათ სტოკჰოლმის დიეტა?

თუ წონაში დაკლებას ცდილობთ სტოკჰოლმის დიეტის საშუალებით, ჩვენ გეტყვით , რომელია  დიეტის საკვები, რომელიც თქვენთვის ხელმისაწვდომია და რომელიც დღეიდან შეგიძლიათ შეიტანოთ თქვენს ყოველდღიურ ცხრილში:

  • პარკოსნები, გამხმარი ან დაკონსერვებული ხელს უწყობს მცენარეული წარმოშობის საკვების მიღებას და წარმოადგენს ბოჭკოვანი და მცენარეული ცილის, ასევე ხარისხიანი ნახშირწყლების შესანიშნავი წყაროს ჩვეულებრივი კერძებისთვის.
  • მთლიანი მარცვლეული, მინიმალურად დამუშავებული და წარმოებულები რომელიც გვეხმარება ორგანიზმში შეიტანოთ რთული ნახშირწყლები, ბოჭკოს წყარო და რეზისტენტული სახამებელი, რაც უდავოდ ხელს უწყობს ორგანიზმის გაჯერებასა და სასარგებლოდ წონის დაკლებას. სუპერმარკეტში შეგვიძლია შეიძინოთ ყავისფერი ბრინჯი, შვრიის ფანტელები, მთლიანი ხორბლის მაკარონი ან სხვა ალტერნატივები, როგორიცაა ქინოა, ამარატი.
  • თხილი, ხარისხიანი ცხიმების წყარო ვიტამინების, მინერალებისა და ანტიოქსიდანტების მაღალი შემცველობა აქვს. გირჩევთ აირჩიოთ თხილი ბუნებრივი ფორმატით ან უბრალოდ შემწვარი მარილის გარეშე, მოერიდეთ შემწვარ და შაქრიან ალტერნატივებს.
  • კარტოფილი ან სხვა ძირეული და ტუბერკულოვანი ბოსტნეული. მინერალებისა და ვიტამინების შესანიშნავი წყარო, რომლებიც ორგანიზმს სჭირდება, რაც ადვილად გვაკმაყოფილებს და ამით ხელს უწყობს წონის დაკლებას. 
  • ბროკოლი, ყვავილოვანი კომბოსტო და სხვა ყლორტები საკვების ეს ჯგუფი ძალიან მრავალფეროვანია და რეკომენდირებულია ჩვენს ორგანიზმისთვის ანთების საწინააღმდეგოდ, ანტიოქსიდანტური და ანტიკანცეროგენული ეფექტის მქონეა.
  • ჟოლო, მაყვალი და სხვა კენკრა ანტიოქსიდანტების წყაროა, რომელიც შეიძლება ახალი ან გაყინული მივიღოთ.
  • თევზი და მოლუსკები: ახალი, გაყინული ან დაკონსერვებული თევზი და მოლუსკები წარმოადგენს ცილის ერთ-ერთ ყველაზე რეკომენდებულ წყაროს სტოკჰოლმის დიეტაში, რომელსაც შეუძლია უზრუნველყოს რკინა, კალიუმი, თუთია, იოდი და უჯრედი ცხიმები, ცხიმიანი თევზის შემთხვევაში  ომეგა 3.
5/5 - (10 ხმა)